Toplumun bilgilendirilmesi, aydınlatılması, şekillendirilmesinde basının rolü, üzerinde tartışılamayacak kadar açıktır. Afyonkarahisar Basını yüzyıllık bir zaman dilimini doldurmuş bir halde yerel anlamda rolünü faydalı bir şekilde yerine getirmektedir.
Manzara ile başlayan Karahisar-ı Sahib, Ferda, Neşe ile Meşrutiyet döneminde kendisini göstermeye başlayan Afyonkarahisar Basını, Türklüğün varlık mücadelesi demek olan Milli Mücadele döneminde sınır tanımayarak yurt dışında bile dikkate alınan bir yayıncılık ile gerçek anlamda kurtuluşa destek vermiştir. Mukavemet hareketinde elini taşın altına koymuştur.
Nasihat/Öğüt, İkaz, Sözbirliği, Halk Sesi, Halkın Sesi, Zafer Haber gazeteleri Milli Mücadele hareketinin en önemli destekçileri olmuşlardır. O dönemdeki renklilik bağımsızlığın kazanılmasından sonra devam ettiği gibi köklü basın temsilcileri ortaya çıkmıştır. Haber/Sonhaber/Duyum/ Haber gazetesi ile Taşpınar dergisi şehrimizin yaşamını kayıt altına aldığı gibi unutulması muhtemel birçok olay, bilgi ve değerlendirmeyi toplayan birer havuz haline gelmişlerdir. Cumhuriyetimizin ilk dönemlerine dair bilgiler bu basın yayın organlarından temin edilmektedir.
Atatürk döneminin sonlarında yayın faaliyetine başlayan Kocatepe üç ayrı devre halinde, Demokrat Parti iktidarının başlarında idealist düşüncelerle start alan Türkeli tek bir çizgide Afyonkarahisar Basın Tarihi’nin deyim yerindeyse “armadaları” olmuşlardır. Sebat, Gençliğin Sesi, Çimento, Karahisar dikkate alınan bir çizgide hareket etmişlerdir. Dipçikten Üstün Cop diğerlerinden ayrı bir şekilde adından söz ettiren bir yayın politikası izlemiştir. Şehrin basını üççeyrek asrı tamamladığında ortaya çıkan Afyon Zafer gazetecilik anlayışını yeniden belirlemiş ardı sıra gelen Odak, Kurtuluş, Anahaber gibi basın yayın organları sektörün canlılığını muhafazasını sağlamaktadır. Elbette Memleket, Lise, Hisar, Olucak, Kale, Yeni Kale, Hâkimiyet, Sadakat, Şömendifer vb. gazete ve dergiler şehrin basının önemli kilometre taşlarıdır.
Afyonkarahisar Basın Tarihi’ni Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi olarak hazırlayarak sonlandıran Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun’un çalışması şehrimizin yakın dönem kültürüne önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu çalışma ile basın camiasının içinde olmasına rağmen işlerin yoğunluğu, stresi yüzünden unutulan ve en azından unutulmaya yüz tutan basın-yayın organları ile çalışanlarına karşı bir görev ve sorumluluğu yerine getirme fırsatı bulmuş oluyoruz. Büyük bir fedakârlık ve emekle gerçekleştirilen bu araştırmanın yeni çalışmalara vesile olmasını diliyorum.
Afyonkarahisar Basını’na ilişkin Belediyemizin ilk yayını basın tarihimizin ilk 86 yılını kapsayacak şekilde kısa bir süre önce yayımlanarak okuyucularımıza ve ilgilenen herkese ulaştırılmıştı. Bu seferde Afyonkarahisar için özgün çalışmaları ile yakından tanıdığımız Doç. Dr. Turan Akkoyun Hocamızın günümüz Afyonkarahisar Basını’na kadar ulaşan çalışmasını Üniversitemizin bir çalışması olarak sizlere ulaştırmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum.
İltifat edilecek çalışmaları ile yakından tanıdığımız Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Akkoyun’a değerli çalışmasından dolayı Afyonkarahisarlılar adına teşekkür ediyorum.
103. yılına giren Afyonkarahisar Basını’nın zenginliği bu kitapla bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu vesileyle Afyonkarahisar Basını’na sahiplikle, çalışan olmakla, yazarlık ve araştırmalarıyla destek veren şimdi aramızda olmayıp ebedi hayat göç eden değerli şahsiyetleri hayırla yâd ediyorum.
Belki bu yönüyle bu değerli şahsiyetleri ele alan ve günümüz insanlarına tanıtan önemli bir çalışmayı yaparak kitaplaştırmak onlara vefa borcumuz olacaktır.
Kitabı birlikte çalışmaktan onur duyduğumuz basın sektörümüzün tüm mensuplarına, Afyonkarahisarlılara, değerli araştırmacılarımıza, akademisyenlere ve okuyucularımıza hediye ediyorum.
İnsanlara verilecek en büyük hediyenin bilgi olduğunu söyleyerek.
Yeni yayınların sunuşlarında kitaplara konuk olmak üzere hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.