UNESCO TESCİLLİ GASTRONOMİ ŞEHRİ AFYONKARAHİSAR´DA LEZZET ŞÖLENİ BAŞLADI

UNESCO TESCİLLİ GASTRONOMİ ŞEHRİ AFYONKARAHİSAR’DA LEZZET ŞÖLENİ BAŞLADI

Afyonkarahisar, 6. Uluslararası GastroAfyon Turizm ve Lezzet Festivali’ne ev sahipliği yaparak gastronomi dünyasının dikkatini bir kez daha üzerine çekiyor.
 UNESCO tarafından tescillenen zengin mutfağı ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin gastronomi haritasındaki yerini güçlendiren Afyonkarahisar, üç gün boyunca boyunca hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen konuklarını ağırlıyor. Festivalin açılışına, Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı ve Belediye Başkanımız Burcu Köksal’ın ev sahipliğinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Afyonkarahisar Milletvekilleri, il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.
AFYONKARAHİSAR’IN EŞSİZ LEZZETLERİ ZİYARETÇİLERLE BULUŞUYOR
Bu yıl altıncısı düzenlenen GastroAfyon Festivali, birbirinden değerli şeflerin ve gastronomi tutkunlarının katılımıyla renkli bir başlangıç yaptı. Festival kapsamında Afyonkarahisar’ın meşhur kaymağı, sucuğu, haşhaşı ve Afyon lokumu gibi tatların yanı sıra coğrafi işaretli yöresel yemekler de katılımcılarla buluşuyor. Ziyaretçiler, şehre özgü bu lezzetleri özel olarak hazırlanan stantlarda tatma ve workshop etkinlikleri ile yakından tanıma fırsatı buluyor.
“AFYONKARAHİSAR MUTFAĞI RUHLARA DA DOKUNAN HİKÂYELER BARINDIRIR”
Belediye Başkanımız Burcu Köksal, törende yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar mutfağının, yiyeceklerin ötesinde, derinlerde bir yerde ruhlara dokunan hikayeler barındırdığını belirterek, şunları kaydetti: “Afyonkarahisar’ın her köşesine işlenmiş olan bu zengin kültürü, sevgiyle harmanlanmış lezzetleri sizlerle paylaşmak benim için tarifsiz bir mutluluk kaynağı. Bu toprakların yalnızca doğal zenginlikleri değil, aynı zamanda her lokmasında hissettiğimiz sıcaklığı da unutulmazdır. Çünkü biz biliyoruz ki, Afyonkarahisar’ın lezzetleri yalnızca damakları değil, ruhları da doyurur.”
LEZZET ŞÖLENİ VE KÜLTÜREL ETKİLEŞİM BİR ARADA
Festival, sadece lezzetleri keşfetmek için değil, aynı zamanda kültürel etkileşim ve şehrin tanıtımı açısından da büyük önem taşıyor. Başkanımız Burcu Köksal, bu etkinliklerin şehrin tanıtımına ve gastronomi turizmine büyük katkı sağladığını belirterek, Afyonkarahisar’ın geçmişi ve geleceğini mutfak kültürü ile birleştirerek önemli bir başarıya imza attıklarını söyledi.
GUİNNESS REKORLAR KİTABI’NA GİRDİK
Bu yıl festivalde bir de Guinness Rekoru kırıldığını hatırlatan Başkanımız Köksal, “Afyonkarahisar’ın dillere destan lokumu, Cumhuriyetimizin 101. Yılında, 114 metre uzunluğunda üretilerek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.” dedi. Başkanımız Burcu Köksal, rekorun tüm Afyonkarahisar halkının ortak gururu olduğunu belirtti.
AFYONKARAHİSAR MUTFAĞI DÜNYA İLE BULUŞUYOR
Afyonkarahisar’ın gastronomi şehri olma unvanını, hem lezzetleri hem de kültürel mirasıyla hak ettiğini vurgulayan Belediye Başkanımız Burcu Köksal, şehrin ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması için bu tür etkinliklerin büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Belediye Başkanımız Burcu Köksal konuşmasında, Afyonkarahisar mutfağının sadece yemek tarifleri olmadığını, her bir tarifin tarihin bir parçası olduğunu belirterek, “Bu şehirde doğan her tarif, aslında tarihin ta kendisi. Coğrafyamızın bereketiyle, geçmişin mücadelesiyle, umut dolu yarınlarımızla şekillenmiş ve bizlere miras bırakılmıştır.” dedi.
AFYONKARAHİSAR’IN LEZZETLERİ VE KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ TANITILIYOR
Afyonkarahisar, UNESCO tescilli mutfağıyla sadece bir lezzet şehri olmanın ötesinde, tarihin, kültürün, mücadelenin ve sevginin harmanlandığı bir medeniyet hazinesi olarak dünya ile buluşuyor. Başkanımız Burcu Köksal, bu zenginliği hep birlikte kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.
Afyonkarahisar mutfağını dünya çapında tanıtan hemşehrilerine de teşekkür eden Belediye Başkanımız Burcu Köksal, şeflerin şehrin kültürünü ve lezzetlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan gönül elçileri olduğunu vurguladı. Başkanımız Köksal, “Sizlerin sayesinde Afyonkarahisar’ın mutfağı sadece bu topraklarla sınırlı kalmıyor, farklı ülkelerde de yankı buluyor.” diye konuştu..
27-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek festivalde atölye çalışmaları, yarışmalar ve tadım etkinlikleriyle ziyaretçiler, Afyonkarahisar mutfağını yakından tanıma fırsatı bulacak.