12.02.2020 Tarihli Bayındırlık ve İmar Komisyon Raporları

AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ BAYINDIRLIK VE İMAR KOMİSYONUNUN 12/02/2020 TARİHLİ9-12ARASIRAPORLARI

Sıra No

Belediye Bayındırlık ve İmar Komisyonu Raporunun Tarih ve Sayısı

Raporun Özeti

12/02/2020-9

Belediye Meclisinin 03/02/2020 tarih ve 62 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez, Çetinkaya (Selçuklu) Mahallesinin güneyinde kalan bölgede imar plan değişikliği yapılması isteği incelendi.

Söz konusu olan bölgenin nüfus artışına doğru orantılı olarak bu bölgenin ticari alanlara ihtiyacı da artmaktadır. Bölge halkının ihtiyacının karşılanabilmesi için söz konusu yerde yeniden imar planı düzenlemesinin yapılması gerektiği anlaşılmıştır.

Ayrıca 14/06/2014 tarih ve 29030 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin madde 26, 3. fıkrasının b bendine göre "İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur. Bu alanlarının yerinin değiştirilmesinde, mevcut plandaki hizmet etki alanına göre aynı uygulama etabı veya bölge içinde kalması, yaya erişim mesafelerinin dikkate alınması ve yeni tespit edilen alanın tesisin yapılmasına müsait olması zorunludur" denilmektedir. Bu maddeye göre kaldırılan park alanı eşdeğer alanı Akarçay Rekreasyon Alanında yer alan Belediye Hizmet Alanından karşılanarak Yeşil Alan bütünlüğü sağlanmaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı imar plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8.b maddesine uygun olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013/41 sayılı Genelgesi uyarınca plan işlem numarası NİP:72,193 ve UİP:4,270’dir.

12/02/2020-10

Belediye Meclisinin 03/02/2020 tarih ve 63 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez, Esentepe Mahallesi 4276 Ada, 1 Numaralı Parselin Aile Sağlığı Merkezi yapılması için imar plan değişikliği yapılması isteği incelendi.

Meri imar planlarımızda İlimiz Merkez, Esentepe Mahallesi, 4276 Ada 1 Numaralı Parsel Halk Eğitim Merkezi (Resmi Alan) Alanında kalmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğü'nün 06/01/2020 tarih ve E.13 sayılı yazılarında talepleri doğrultusunda Mülkiyeti Hazineye ait olan parsel için Milli Emlak Müdürlüğü'nün E.7597 sayılı yazılarında Milli Eğitim Bakanlığına olan tahsisin kaldırılarak (06.03.2019 tarih ve 4851691 sayılı oluruyla) Sağlık Tesis Alanına dönüştürülmesine olumlu görüşleri mevcuttur.

Ayrıca 14/06/2014 tarih ve 29030 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin madde 26, 3. fıkrasının b bendine göre "İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur. Bu alanlarının yerinin değiştirilmesinde, mevcut plandaki hizmet etki alanına göre aynı uygulama etabı veya bölge içinde kalması, yaya erişim mesafelerinin dikkate alınması ve yeni tespit edilen alanın tesisin yapılmasına müsait olması zorunludur" denilmektedir. Bu maddeye göre kaldırılan Halk Eğitim Merkezi (Resmi Alan) Alanın eşdeğer alanı Esentepe Mahallesi, 2020 Ada, 17 Numaralı Parselde yer alan Sağlık Ocağı ile trampası yapılması uygun olacaktır.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı imar plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8.b maddesine uygun olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013/41 sayılı Genelgesi uyarınca plan işlem numarası NİP:72,198 ve UİP:4,275’dir.

AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ BAYINDIRLIK VE İMAR KOMİSYONUNUN 12/02/2020 TARİHLİ 9-12 ARASI RAPORLARI

Sıra   No

Belediye Bayındırlık ve İmar Komisyonu Raporunun Tarih ve Sayısı

Raporun Özeti

12/02/2020-11

Belediye Meclisinin 03/02/2020 Tarih ve 64 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen, İlimiz Merkez, Çetinkaya (Selçuklu) Mahallesi, K25A21A3C Pafta, 1070 Ada, 1 Parsel malikinin emsalin 0,10'dan 0,30 veya 0,50'ye çıkarılması isteği incelendi.

Taban alanı kat sayısının artırılması yoğunluk artışına sebep olacaktır. Buralar planlanırken verilen emsallere göre sosyal altyapı (okul, cami, sağlık ocağı, yeşil alan, park, oyun alanı, spor alanı vb.) ve teknik altyapı (su, kanalizasyon, elektrik, yol vb.) oluşturulmuştur.

Yoğunluk artışı verildiğinde ise sosyal ve teknik altyapı ihtiyaca cevap vermeyeceği için olumsuz etkilenecektir.

Ayrıca bu bölgede oluşan yapılanmalar tamamen mevcut emsal inşaat alanına göre oluştuğu için vatandaşlarımız arasında eşitsizliğe sebebiyet verecektir.

Belirtilen gerekçelerden dolayı istek komisyonumuzca uygun görülmeyerek RED edilmiştir.

12/02/2020-12

Belediye Meclisinin 03/02/2020 tarih ve 65 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen Belediye İtfaiye Yönetmeliği'nin 10/e maddesi gereğince hidrant vanalarının (yangın vanalarının) imar planlarına işlenmesiisteği incelendi.

İlimiz çeşitli noktalarında mevcut bulunan yangın vanalarının gereken lüzum üzerine ve Belediye İtfaiye Yönetmeliği'nin 10/e maddesi gereğince hidrant vanalarının (yangın vanalarının) meri imar planlarımıza işlenmesi kamu yararına olacaktır.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı imar plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8.b maddesine uygun olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013/41 sayılı Genelgesi uyarınca plan işlem numarası NİP:72,196 ve UİP:4,273’dir.