02.03.2020 Tarihli Bayındırlık ve İmar Komisyon Raporları

AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ BAYINDIRLIK VE İMAR KOMİSYONUNUN 02/03/2020 TARİHLİ13-15ARASIRAPORLARI

Sıra No

Belediye Bayındırlık ve İmar Komisyonu Raporunun Tarih ve Sayısı

Raporun Özeti

02/03/2020-13

Belediye Meclisinin 02/03/2020 tarih ve 100 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez, Burmalı (Umurbey) Mahallesi, 366 Ada, 72 Numaralı Parselin Bağ-Kur Müdürlüğünün de Çok Katlı Mekanik Otopark Alanına dönüştürülmesi isteği incelendi.

Meri imar planlarımızda İlimiz Burmalı (Umurbey) Mahallesi, 366 Ada, 72 Numaralı Parsel Bağ^-Kur Müdürlüğü (Resmi Alan) Alanında kalmaktadır. Mülkiyeti Belediyemize  ait olan parsel zaman içinde şehrimizin nüfusunun artmasıyla birlikte araç sayısı da hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Özellikle yaz aylarında kentimize gelen gurbetçi vatandaşlarımız ve yerli ve yabancı misafirlerimizin otopark ihtiyaçlarını mevcut otoparklar karşılayamaz durumda kalmaktadır.

31/05/2019 tarih ve 30790 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesinin 6. fıkrasında bitişik nizam parsellerde otopark ihtiyacının parselinde ve yapının ilk iki bodrum katında karşılanamaması halinde karşılanamayan otopark alanı, talep edilmesi halinde otopark bedeli alınmak suretiyle genel veya bölge otoparklarından karşılanır.

Madde 3- Aynıyönetmeliğin8. maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Alanı 120 m²'den küçük olup kat adedi 3 ve üzeri olan mevcut parsellerin otopark ihtiyacı talep edilmesi halinde otopark bedeli alınmak suretiyle genel veya bölge otoparklarından karşılanır."

Madde 4- Aynı Yönetmeliğin Geçici 3. maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"Yapı kullanma izin belgesi olup inşaat alanı, emsali, bağımsız bölüm sayısı, kat sayısı artışı ile kullanım amacı değişikliği olacak şekilde tadilat yapılacak yapılarda ise artış veya değişikliğe konu alan üzerinden artan otopark ihtiyacı, parselde yada binada karşılanamaması halinde otopark bedeli alınmak suretiyle genel veya bölge otoparklarından karşılanır.

Belediyemizin Yönetmelik gereği bölge otoparkları yapma ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyacın bir kısmının karşılanmasına yönelik kentsel sit alanına bitişik konumda olması ve mülkiyeti Belediyemize ait olmasından dolayı söz konusu alanın Mekanik Katlı Otopark olarak plan değişikliği yapılması uygun olacaktır.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı imar plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8.b maddesine uygun olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013/41 sayılı Genelgesi uyarınca plan işlem numarası NİP:72,197 ve UİP:4,274’dir.

AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ BAYINDIRLIK VE İMAR KOMİSYONUNUN 02/03/2020 TARİHLİ 13-15 ARASI RAPORLARI

Sıra   No

Belediye Bayındırlık ve İmar Komisyonu Raporunun Tarih ve Sayısı

Raporun Özeti

02/03/2020-14

Belediye Meclisinin 02/03/2020 tarih ve 101 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen, İlimiz Merkez, Mareşal Fevzi Çakmak (Deper) Mahallesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Ahmet Karahisari Kampüsü İslami İlimler Fakültesine ek bina yapılabilmesi için kitle nizamın imar planlarına işlenmesi isteği incelendi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı'nın 14/02/2020 tarih ve E.1075 sayılı ve 12/09/2019 tarih ve bila sayılı yazılarında Üniversitenin 2020 yılı yatırım programı dahilinde Ahmet Karahisari Kampüsü İslami İlimler Fakültesine ek bina yapılabilmesi için imar plan tadilatı yapılarak ekli planda işaretlenen yerin Üniversite Alanı olarak  dönüştürülmesi istenilmektedir. Ekli planda gösterilen alana kitle nizam olarak ilave yapının işlenmesi, kaldırılan yeşil alanın kuzeybatısında yer alan Üniversite Alanı ile eşdeğer alanın trampası yapılarak imar planı tadiları yapılması uygun bulunmuştur.

Ayrıca Ahmet Karahisari Kampüsü Örenyeri I. (Bir) , II.(İki) ve III. (Üç) Derece Arkeolojik Sit olması nedeniyle Eşkişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün E.731303sayılı yazılarında;  yapılacak imar plan tadilatının  2863 sayılı Yasa ve ilgili mevzuat kapsamında değerlendirileceği yönünde kararları da  bulunmaktadır.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı imar plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8.b maddesine uygun olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013/41 sayılı Genelgesi uyarınca plan işlem numarası NİP:72,179 ve UİP:4,253’tir

02/03/2020-15

Belediye Meclisinin 02/03/2020 tarih ve 102 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez, Akçin  (Yenice) Mahallesi, 308 Ada, 22 Numaralı parselden çevre yoluna bağlantı kurularak tır ve kamyon parkına giriş-çıkış yapılabilmesi için  imar plan değişikliği yapılması isteği incelendi.

İlimiz Merkez, Akçin  (Yenice) Mahallesi 288 Ada, 1 Numaralı Parselde mevcut bulunan tır ve kamyon parkının direk olarak Afyonkarahisar-Ankara-Konya devlet yoluna bağlanabilmesi için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 17. ve 18. Maddeleri ile bu maddeye bağlı olarak ''Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler Hakkındaki Yönetmenliğin 1. Madde kapsamında Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü'nden görüş alındıktan sonra uygun görülmesi durumunda eşdeğer yeşil alanın da ayrıldığı öneri planı ile tekrar Belediye Meclis gündemine sunulması komisyonumuzca kabul edilmiştir.