01/10/2021 TARİHLİ VE 56-58 ARASI BAYINDIRLIK VE İMAR KOMİSYON RAPORLARI

AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ BAYINDIRLIK VE İMAR KOMİSYONUNUN 01/10/2021 TARİHLİ VE 56-58 ARASI RAPORLARI

Sıra     No

Bayındırlık ve İmar Komisyonu Raporunun Tarih ve Sayısı

Raporun Özeti

01/10/2021-56

Belediye Meclisinin 01/10/2021 tarih ve 354 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen, İlimiz Merkez Selçuklu Mahallesi, 45 Ada 1 Nolu Parselin İbadet Alanı olarak imar plan değişikliği yapılması isteği incelendi.

Selçuklu Mahallesinin hızla yapılaşması bu bölgenin sosyal ve teknik alt yapı alanlarının artmasına sebep olmaktadır. Selçuklu Mahallesinde 5226 ada 1 nolu parselde mevcut bulunan ibadet alanının mevcut arazi koşullarından dolayı oluşturulması mümkün olmamaktadır. Bu olumsuzluğu gidermek, bölgenin ibadet ihtiyacının karşılanabilmesi için 45 ada 1 parselin planda işaretlenerek belirlenen kısmının ibadet alanına dönüştürülmesi, imar planlarındaki ibadet yerinin ise yeşil alan ve park olarak belirlenmesi suretiyle sosyal ve alt yapı dengesini sağlamış olacaktır.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı imar plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8.b maddesine uygun olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013/41 sayılı Genelgesi uyarınca plan işlem numarası NİP: 03189116 ve UİP: 03261624'tür.

01/10/2021-57

Belediye Meclisinin 01/10/2021 tarih ve 357 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Selçuklu Mahallesi, 3940 Ada 1 Nolu Parselin ve 3937 Ada 3 Parselin olduğu bölgede imar plan değişikliği yapılması isteği incelendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 24/09/2021 tarih ve E.32914013 sayılı yazılarında ilave okul binası yapılabilmesi için İlimiz Merkez Selçuklu Mahallesi, 3940 Ada 1 Parselin kuzeyinde bulunan otopark ve yeşil alanın okul alanına katılmasını istemektedirler.

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğinin 26 maddesinin 3. fıkrasının b bendine göre "İmar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik altyapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği hizmet etki alanı içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur. Bu alanlarının yerinin değiştirilmesinde, mevcut plandaki hizmet etki alanına göre aynı uygulama etabı veya bölge içinde kalması, yaya erişim mesafelerinin dikkate alınması ve yeni tespit edilen alanın tesisin yapılmasına müsait olması zorunludur." denilmektedir .

Bu eşdeğer alanın sağlanabilmesi amacıyla 3940 Ada 1 Parselin kuzeyindeki 3937 Ada 3 Nolu Parselde bulunan Sağlık Meslek Lisesi alanından istenilen yeşil alan ve otopark miktarı kadar alanın ayrılarak otopark ve yeşil alana dönüştürülmesi söz konusu adanın kuzeyinde bulunan otopark ve yeşil alanında okul alanına dönüştürülmesi uygun olacaktır.

Ayrıca Selçuklu Mahallesinde ve bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın daha büyük Eğitim Tesis Alanlarına (Emsal=1.00, Y ençok =5 kat )  ihtiyacı olduğundan dolayı bu imar plan değişikliği kamu yararına olacaktır.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı imar plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8.b maddesine uygun olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013/41 sayılı Genelgesi uyarınca plan işlem numarası NİP:03306833 ve UİP:03355851’dir.

Sıra     No

Bayındırlık ve İmar Komisyonu Raporunun Tarih ve Sayısı

Raporun Özeti

01/10/2021-58

Belediye Meclisinin 01/10/2021 tarih ve 375 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Osmangazi, Orhangazi, Selçuklu ve Dörtyol Mahallesinde ve Oteller Bölgesinde yapılacak olan ulaşım amaçlı bisiklet ve yeşil yürüyüş yollarının uygulama imar planlarına işlenmesi ve gerekli imar revizyonunun yapılmasını isteği incelendi.

İlimiz Merkez Osmangazi, Orhangazi, Selçuklu ve Dörtyol Mahallesinde ve Ömer – Gecek Termal Turizm Merkezi içinde bulunan Oteller Bölgesinde planlanan bisiklet ve yeşil yürüyüş yolu projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İlbank A.Ş. yapılan protokol çerçevesinde imar planlarımıza işlenmesi gerekmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 12 Aralık 2019 tarih ve 30976 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bisiklet Yolu Yönetmenliğine göre bisiklet ve yeşil yürüyüş yollarının ulaşım ihtiyacının güvenli bir şekilde karşılamak amacıyla diğer ulaşım türleriyle entegre edilerek bütünsel bir ağ sağlanması amacıyla meri imar planlarımıza işlenmesi gerekmektedir.

Osmangazi ve Selçuklu Mahalle sınırları içerisindeki değişikliklerin 3194 sayılı İmar Kanununun 8. Maddesi gereğince Belediye Meclisimizce onanması; Ömer-Gecek Termal Turizm planları içerisinde kalan Dörtyol Mahallesine isabet eden değişikliklerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünce onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı imar plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8.b maddesine uygun olarak 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planının onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013/41 sayılı Genelgesi uyarınca plan işlem numarası UİP:03163543'tür.