08.02.2013 Tarihli Bayındırlık ve İmar Komisyon Raporları

AFYONKARAHİSAR  BELEDİYESİ BAYINDIRLIK VE İMAR KOMİSYONUNUN 08/02/2013 TARİHLİ VE 11-15 ARASI RAPORLARI

Sıra No

Belediye Bayındırlık  ve İmar  Komisyonu Raporunun Tarih ve ayısı

Kararın Özeti

08/02/2013-11

Belediye Meclisinin 01.02.2013 Tarih ve 74 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Zafer Mahallesi (Ata Polis Lojmanları), 19K-3A Pafta, 123 Ada, 71 Ve 140 Parseller üzerine Polis Lojmanları yapılabilmesi için ayrık nizam 4 kat %40 olan inşaat müsaadesinin ayrık nizam 5 kat %60 inşaat müsaadesine dönüştürülmesi ve emsal değerin 2.00 olarak değiştirilerek imar plan değişikliği yapılması isteği incelendi.

Taban alanı kat sayısının ve kat alanı kat sayısının artırılması yoğunluk artışına sebep olacaktır. Buralar planlanırken verilen emsallere göre sosyal altyapı (okul, cami, sağlık ocağı, yeşil alan, park, oyun alanı, spor alanı vb.) ve teknik altyapı (su, kanalizasyon, elektrik, yol vb.) oluşturulmuştur.

Yoğunluk artışı verildiğinde ise sosyal ve teknik altyapı ihtiyaca cevap vermeyeceği için olumsuz etkilenecektir.

Ayrıca bu bölgede oluşan yapılanmalar tamamen mevcut emsal inşaat alanına göre oluştuğu için vatandaşlarımız arasında eşitsizliğe sebebiyet verecektir.

Belirtilen gerekçelerden dolayı istek komisyonumuzca uygun görülmeyerek RED edilmiştir.

08/02/2013-12

Belediye Meclisinin 01.02.2013 Tarih ve 75 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Akçin Köyü 20L-1B, 20L-1C, 20L-2A, 20L-2D Pafta, 315 Ada 3 Parselin bulunduğu alanda imar plan değişikliği yapılması isteği incelendi.

Söz konusu olan 3 parsel imar planlarımızda Eğitim Tesis Alanında kalmaktadır. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun imar planı değişikliklerinde uyulması gereken esaslar bölümünün 27. madde 1. fıkrasına göre "İmar planındaki durumu değişecek olan sosyal ve teknik altyapı alanındaki tesisi gerçekleştirecek ilgili kurumların görüşü alınır" denilmektedir.

Bu nedenle İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden görüş alındıktan sonra tekrar Belediye Meclis gündemine sunulması komisyonumuzca kabul edilmiştir.

08/02/2013-13

Belediye Meclisinin 01.02.2013 Tarih ve 72 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Çetinkaya Mahallesi, 20K-1C Pafta, 4314 Ada, 2 Parselin imar plan değişikliği yapılarak konut dışı kentsel çalışma alanından ticaret alanına dönüştürülmesi isteği incelendi.

Söz konusu olan parsel imar planlarımızda konut alanlarının arasında kalmaktadır.

Konut dışı kentsel çalışma alanlarında "Otel, motel, lokanta, akaryakıt ve bakım istasyonu, sosyal tesis, dumansız, atıksız ve çevre sağlığı yönünden tehlike yaratmayan imalathaneler ile patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen depolar" yapılabileceği için planlama ilkeleri açısından yanlış bir kullanım amacı belirlenmiştir.

İleride oluşabilecek olumsuzlukların önlenmesi ve yerleşkenin ticari kullanım ihtiyaçlarının yerinde karşılanabilmesi için konut dışı kentsel çalışma alanının ticari kullanım alanına dönüştürülmesi uygun olacaktır.

Belirtilen gerekçelerden dolayı imar plan değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanununun 8.b maddesine uygun olarak onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir.

08/02/2013-14

Belediye Meclisinin 01.02.2013 Tarih ve 62 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Çakır Köyü, 16 Pafta, 1308, 2149, 2151, 2152, 2154 Parsel nolu gayrimenkullerin bulunduğu alanda konut amaçlı ilave imar planı yapılması isteği incelendi.

Söz konusu olan yer Ankara-İzmir, Afyonkarahisar-Kütahya-İstanbul karayolu kesişim noktasında olduğundan Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü tarafından kavşak ve tünel çalışması olacağından dolayı yapılacak ilave imar planının olumsuz etkilenebileceği için ilgili kurumdan bu konu ile ilgili bilgi ve belgeler temin edilerek, Belediyemiz teknik elemanlarınca incelemesi yapıldıktan sonra tekrar Belediye Meclis gündemine sunulması komisyonumuzca kabul edilmiştir.

08/02/2013-15

Belediye Meclisinin 01.02.2013 Tarih ve 73 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Deper Köyü (Esentepe Mahallesi), 6/2 (18K-2B, 19K-3C) Pafta, 5595 Parsele yeni yapılacak projenin ekteki vaziyet planı gibi iki blok arasında asma katlı işyeri yapma isteği incelendi.

Parsel üzerine iki blok şeklinde inşa edilmesi zemin katı işyeri, diğer katları konut amaçlı projenin etüd planları ve bu planlara ait metrajlar incelenmiştir. Yapılan projede parselin imar planından dolayı kullanması gereken TAKS ve KAKS yapı emsalini kullanamadığı görülmüştür. Öneri mimari ile bu aradaki farkın telafi edildiği tespit edilmiştir.

Ancak bu uygulama ile mevcut imar planındaki kullanım şekli ayrık nizam olması nedeniyle bina cephe şartı olan 30 m.yi geçmektedir. Bu olumsuzluğun giderilmesi, iki blok arasındaki işyeri kullanımının temin edilmesi için yapı nizamının blok (kitle) nizam yapı emsalinin 2.80, iki blok arası yapılacak işyerinin asma katsız, h=4.00 m. olarak yapılması uygun olacaktır.

Belirtilen gerekçelerden dolayı imar plan tadilatının 3194 Sayılı İmar Kanununun 8.b maddesine uygun olarak onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir.