08.07.2013 Tarihli Bayındırlık ve İmar Komisyon Raporları

AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ BAYINDIRLIK VE İMAR KOMİSYONUNUN 08/07/2013 TARİHLİ VE 91-96 ARASI RAPORLARI

Sıra No

Belediye Bayındırlık  ve İmar  Komisyonu Raporunun Tarih ve Sayısı

Kararın Özeti

08/07/2013-91

Belediye Meclisinin 01.07.2013 Tarih ve 315 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen, Yeni yapı-ilave-tadilat ruhsatları ile imar plan değişikliklerine esas, serbest çalışan Jeoloji ve Jeofizik Mühendisleri tarafından jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarının hazırlanması aşamasında, İller Bankası Genel Müdürlüğü, İmar Planlama Dairesi Başkanlığı tarafından belediyemiz adına hazırlanmış olan "Afyonkarahisar (Merkez), İlave Ve Revizyon İmar Planına Esas Jeolojik Etüt Raporu - 08.09.2006" ve "Afyonkarahisar (Merkez), İmar Planına Esas Jeoteknik Etüt Gerektiren Alanların (JEGA) Jeolojik - Jeoteknik Etüt Raporu - 22.12.2008" raporlarından yararlanmak ve yapılacak olana çalışmalarda temel olarak kullanmak amacıyla, söz konusu raporlardan fotokopi ücretinin belirlenmesi isteği incelendi.

Yukarıda açıklanan isteklere cevap verilebilmesi amacıyla söz konusu raporlardan fotokopi talebi durumunda sayfa başına 10.00 TL bedel alınması komisyonumuzca kabul edilmiştir.

08/07/2013-92

Belediye Meclisinin 01.07.2013 Tarih ve 314 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Sahipata Mahallesi, 20L-3A pafta, 1040 ada, 1 parsel nolu taşınmazın 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa göre kamulaştırılıp kamulaştırılamayacağı hususundaki istek incelendi.

Söz konusu parsel imar planında park alanında kaldığından ve mahallenin yeşil alana ihtiyacı olduğu anlaşıldığından Sahipata Mahallesi, 20L-3A pafta, 1040 ada, 1 parsel nolu taşınmazın ilave ve revizyon imar planlarında değerlendirilmesi komisyonumuzca kabul edilmiştir.

08/07/2013-93

Belediye Meclisinin 01.07.2013 Tarih ve 316 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi, 3678 ada, 2 parsel nolu taşınmazın 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununa göre kamulaştırılıp kamulaştırılamayacağı hususundaki istek incelendi.

Söz konusu parsel imar planında çocuk bahçesi alanında kaldığından ve mahallenin çocuk bahçesine ihtiyacı olduğu anlaşıldığından Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi, 3678 ada, 2 parsel nolu taşınmazın 2013 yılı istimlâk programına alınması komisyonumuzca kabul edilmiştir.

08/07/2013-94

Belediye Meclisinin 01.07.2013 Tarih ve 310 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen, İlimiz Merkez Karaaslan Köyü, 3 pafta, 2298 numaralı parselin bulunduğu alanda imar plan değişikliği yapılması isteği incelendi.

İmar plan değişikliği istenilen alan imar planlarında sanayi yapı adasının genişletilmesi isteğidir. Yapılan inceleme ve araştırma neticesinde yerinde atıl vaziyette olup, bakımsızlıktan görsel kirlilik oluşturan alanın sanayi alanına dahil edilerek kullanıma kazandırılması kamu yararına olmakla birlikte istihdamı artırıcı unsur olarak milli ekonomiye artı bir değer katacaktır.

Ayrıca bu konuda Belediyemizin hizmet alımı yaptığı (A) Grubu karne müellifi Şehir Plancısı da "İlimiz Merkez Konya Karayolu üzerinde yer alan Karaaslan Köyü olarak adlandırılan alanda Karayoluna cephesi bulunan parsellerin mülkiyeti Milli Emlak Müdürlüğü'ne ait olan parseller Sanayi Tesis Alanı olarak planlanmıştır. Bu planda bir kısım alanlar yeşil alan olarak düzenlenmiştir. Ancak Milli Emlak Müdürlüğü tarafından Sanayi Alanı olarak kullanılmak üzere tahsis edilen parsellerde yapılacak olan fabrikaların iç düzenlemesine uygun olmamaktadır. Burada düzenlenen yeşil alanlar, bir nüfus olmaması ve plan yapım yönetmeliğinin gerektirdiği kişi başı gerekli standartlarda alan ihtiyacından kaynaklanmaması nedeniyle zorunlu sosyal donatı alanlarından değildir. Yapılacak fabrikaların vaziyet planı ile o sanayi tesislerinde çalışacak işçilerin mesai saatleri dışında kullanabilecekleri alanlar olarak düzenlenebilecektir. Bu nedenle sanayi alanı ile birleştirilerek plan notlarında vaziyet planı ile gerekli alan kullanımların düzenlenmesi koşulu ile kaldırılmasında planlama ve şehircilik açısından uyumsuzluk bulunmamaktadır." şeklinde görüşlerini beyan etmektedir.

Belirtilen sebeplerden dolayı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanununun 8.b maddesine uygun olarak onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir.

08/07/2013-95

Belediye Meclisinin 01.07.2013 Tarih ve 302 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen İlimiz Merkez Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi, 18L-1D, 18K-2C pafta, 2461 ada, 3 ve 4 nolu parsel maliklerinin parsellerinin bulunduğu alanda imar plan değişikliği yapılarak ayrık nizamdan blok nizama dönüştürülmesi isteği incelendi.

Söz konusu olan parsellerin bulunduğu adada plan bütünlüğü için 5 nolu parsel sahiplerinden imar plan tadilatı için muvafakat alınmıştır. Muvafakat alınmasıyla 2461 adanın ayrık nizamdan blok nizam olarak yapı nizamının değiştirilmesi vatandaşlarımızın mağduriyetini giderecektir ve plan bütünlüğü temin edilecektir.

Bu sebepten dolayı 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8.b maddesine uygun olarak onanması komisyonumuzca kabul edilmiştir.

08/07/2013-96

Belediye Meclisinin 01.07.2013 Tarih ve 317 sayılı kararı ile komisyonumuza havale edilen 01.06.2013 Tarih ve 28664 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Belediye Tip İmar Yönetmeliğine ek olarak Belediyemiz uygulama imar yönetmeliğinin hazırlanması isteği incelendi.

Konunun Belediyemiz teknik elemanlarınca detaylı bir inceleme yapıldıktan sonra tekrar Belediye Meclis gündemine sunulması komisyonumuzca kabul edilmiştir.