GELENEKSEL AŞURE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR

Orjinal Resim

GELENEKSEL AŞURE GÜNÜ ETKİNLİKLERİ BAŞLIYOR

 

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından Aşure Günü'nde Hz. Mevlana'nın yedinci kuşak torunlarından büyük mutasavvıf Sultan Divani'yi Anma ve Geleneksel 40 Hatimli Şifalı Aşure Günü etkinlikleri 18 Temmuz Perşembe günü başlıyor. 40 kazanda, 40 hatimli şifalı aşurelerimiz şehrimizin birçok noktasında vatandaşlarımıza ikram edilecek.

 

BEREKET VE HUZUR DOLU BİR GÜN

Belediye Başkanımız Burcu Köksal’ın talimatlarıyla Afyonkarahisar Mevlevihanesi (Mevlevi Türbe Camii) bahçesinde 18 Temmuz Perşembe günü ikindi namazının ardından okunacak aşure duası ile başlayacak etkinlikler, 19 Temmuz Cuma günü Cuma namazından sonra Mevlevi/Türbe Camii başta olmak üzere ilimizin birçok noktasında şifalı aşure dağıtımıyla devam edecek.

Afyonkarahisar Belediyesi Mehteran Takımının da gösterileriyle renk katacağı etkinliklerde, 40 kazanda kaynayacak bolluk ve bereketin simgesi 40 hafız tarafından okunacak dualı aşureler, şehrimizin birçok noktasında vatandaşlarımıza ikram edilecek. 

 

TÜM HALKIMIZ DAVETLİDİR

Anadolu'da hâlen önemsenen aşure pişirme geleneği, Mevlevihanelerde de özenle icra edilmiş ve 16. yüzyılda Afyonkarahisar Mevlevihane’sinde (Sultan Divani zamanında) daha renkli törensel bir hüviyet kazanmıştır.

Mevlevihane bahçesine kurulan kazanlarda, dervişlerin aşure karması çok ilgi görmüş ve bu gelenek, diğer mevlevihanelere de taşınmıştır. Bütün bilim adamlarının da kabul ettiği gibi Konya Mevlevihane’sinden sonra en önemli Mevlevihane olan Afyonkarahisar Mevlevihane’sinde, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından devam ettirilen bu geleneğe tüm halkımız davetlidir.

FOTOĞRAFLAR

Diğer Haberler