GÜN : 03/03/2006
KARAR : 77
MAKSAT
Bu yönetmelikle Afyonkarahisar Belediyesi Mücaviri ve İmar Sahası içinde açılmış , açılacak içme suyu, kullanma suyu, inşaat yapımı esnasında kullanılmak maksadı ile açılan kuyular, yeşil alanların sulanması için açılan kuyular,tarımsal sulama için açılan kuyular, daha önceleri açılmış sondajsız (keson) kullanılan veya kullanılmayan su kuyularının ne kurallar içerisinde kullanılacağının belirtilmesi maksadı ile çıkarılmıştır.
Bu Yönetmelikle şehrin içme suyu havzalarının korunması ,yer altı sularının kontrolsüz şekilde sarf edilmesinin önlenmesi, yapı altlarındaki sulu zemin tabakalarının boşalması sonucu meydana gelebilecek çökme ve bina hasarlarının önüne geçilmesi, denetimsiz kullanılan suların meydana getirdiği atık suların kanalizasyona bağlı olması sebebiyle ortaya çıkan istenmeyen kirlilikleri ortadan kaldırmayı, ticari maksatla kullanılan sularda haksız kazanç elde edilmesinin önüne geçilmesi hedeflenmiştir.
TANIMLAR
İdare ; Afyonkarahisar Belediyesi'ni
Müşteri, Abone; Kuyu açma isteğindeki şahıs ve işletmeleri
Kuyu; Ruhsatı, kanunla belirtilen Kurum ve kuruluşların denetiminde verilen ve açılan el yapımı veya sondaj marifetiyle yapılan içme ve kullanma suyu tesislerini,
Sulama kuyusu; Tarım alanlarının sulanması veya büyük sitelerdeki yeşil alanların sulanması maksadı ile açılan kuyuyu
Kullanma suyu kuyusu ; Ticari maksatla açılan içme maksadı taşımayan tesisleri,
Ruhsat; Kuyu açma izninin alınacağı kurum tarafından verilen belge, olarak ifade edilecektir.
GENEL HÜKÜMLER
1- İdarenin kontrolündeki saha içerisinde kuyu açılması izin ve müsaadeye bağlıdır. Açılma izni alınmış, ruhsatlandırılmış tesisler İdarenin isteyeceği su sayacını uygun bir noktadan tesisine monte etmesi ve abone olması sayaç okumasından doğan idarece tespit edilen bedeli tahakkuku yapılarak ödemek zorundadır.
Bu bedel her yıl yapılan kuyu suyu kullanma bedeli tarifesinde tespit edilerek uygulanır.
İdarenin kontrolü altındaki Saha dahilindeki her türlü maksatla açılmış bulunan Kuyular Ruhsatlandırılmak zorundadır.Ruhsatsız kuyuların faaliyetine ve kullanılmasına izin verilmez izni vermekle yükümlü kuruluşlara ihbarı yapılır veya idarece kapattırılarak bedeli ilgili kuyu sahiplerinden tahsil edilir.
Kuyu Suları her ne surette olursa olsun İdarenin Temiz su şebekesine irtibatlandırılamaz Temiz su hidroforu bulunan yüksek katlı apartmanlarda bu kapsam içinde değerlendirilir. Bu durumda bağlantısı tespit edilen yerler İdarece cezalandırılacağı gibi Halkın sağlığına zarar vermeleri dolayısıyla savcılığa verilirler.
Su Kuyularından istihsal edilen sular gerekli kurum ve kuruluşlardan izin almadan su satışı yapamazlar. Kuyudan çekilebilecek su miktarı ruhsatında belirtilen debinin üzerinde olamaz, olduğu takdirde ödeyeceği bedel idarenin ücret tarifesindeki belirteceği bedel üzerinden tahakkuk ettirilir ve ödeme yaptırılır. Kuyularda meydana gelebilecek olağanüstü her durum idareye zamanında ve bulgularıyla bildirilmek mecburiyetindedir. Su kuyularının yer altı alınma seviyesi İdarenin tespit edeceği kotun altında ve üstünde olamaz, bu sebeple İdareye verilecek kuyu derinliğine ait bilgiler gerçeğe uygun şekilde olmalıdır. Aksi ortaya çıkması halinde kuyu hakkında kapatma cezası verilir.
2- Tarımsal sulama amacıyla açılacak olan kuyular Belediye sınırları içinde kesinlikle idareden alınacak izinle açılır. Şehir içme sularının havzalarına olan etkisi dolayısıyla bu karar uygulanır. DSİ tarafından verilecek olan bu maksatlı kuyularda da bu kural geçerlidir. Gelecek yıllardaki içme suyu ihtiyacının artması ve bunun karşılanması için seçilen ihtimal temiz su havzalarının korunması için DSİ ile bu konuda mutabakat sağlamak idarenin görevidir. Tarımsal sulamada kullanılan suyun bedeli idare tarafından tarifede belirtildiği şekilde fiyatlandırılır (belediye sınırları içindeki su kuyuları için). Sulama mevsimi kabul edilen aylar itibari ile faturalama yapılır, bu aylar yılın Mayıs ayında başlar ve Ekim ayında son bulur. Diğer aylarda su çekilmesi durumunda gerekçesi araştırılarak idarece kabul edilebilir sebep ise normal fiyatlandırılır, makul sebep kabul edilmediğinde normal aylardaki fiyatın 2 katı fiyatla tahakkuk ettirilir.Tarımsal sulamada kullanılan su miktarı ruhsatta belirtilen su debisini geçemez, fazlalık miktarı ruhsatta belirtilen değerin katları olması durumunda havaların yağış durumuna DSİ den ve Tarım İl Müdürlüğünden konuyla ilgili gerekçeli görüşe istinaden faturalama yapılır. Bundan maksat gereğinden fazla su kullanımını önlemek , yeraltına ait su seviyelerini korumaktır.
3- Ticari maksatla kuyu açma talebinde bulunan belediye sınırları içindeki şahıs, kurum, işletme, özel fabrikalar, Resmi Daireler, okullar, yurtlar, pansiyonlar, vb. her türlü tesis , idareden müsaade almak şartıyla ruhsatlı kuyu açabilir. İdareye müracaatında Kuyu yeri, Jeolojik yer altı haritasındaki su alma kotu ve bilinen tabaka loğu (Jeoloji Mühendisi Tarafından Hazırlanmış Projesi ile) , Kaç litre/saniye su alacağı, kullandığı suyu nereye vereceği, Kullanma sektörünü, belirten form ile müracaatını yapar.İdare yapılan müracaatı inceleyerek uygun bulması halinde kuyu açmasında mahzur olmadığını bildiren yazıyı ruhsat veren kuruma verilmek üzere verir. Kuyu suyunu kullanacak her türlü tesis idarenin uygunluk vereceği noktaya su sayacını koymak zorundadır. Ticari maksatla kuyu suyu kullananlar Su tarifesinde belirtilen (ticari tarifeye uygulanacak fiyat) üzerinden tahakkuk ettirilen bedeli öderler. Bu tarifeden su kullananlar Ruhsatlarındaki yazılı su debisinin üzerinde su kullanamazlar. Kendilerine tahsis edilen miktarı aşmaları halinde aşılan her miktar normal fiyatın 2 katı ile, aşılan miktar tahsisin katları halinde ise tarife fiyatının geçilen katı kadar öderler. Bu şekilde uygulamanın yapılması müracaat safhasında istek yapan müracaatçının gerçek değerlerini belirtmesini sağlamak içindir.Ticari su kuyuları diğer kuyularda olduğu gibi kuyu suyunu içme suyu şebekesine bağlantı yapamaz Bağlantı yapması durumunda gerekli hukuki ve cezai işlem yapılır.Kendi iç şebekesini oluşturarak kullanmaları halinde gerekli uyarı ikaz levhalarını asmak zorunda olup içme durumunda meydana gelecek maddi ve manevi zararlardan idare sorumlu tutulamaz. Bu tür vakaların ortaya çıkması
halinde kamuoyunu aydınlatmak amacıyla bu tip iç şebekelerini oluşturan işletmeler idareye bilgi vermek
zorundadırlar. ( örnek: Kuyu suyu şebekesini fabrikasında oluşturan. makinelerinin soğutma veya işletmesinde kullanan bir tesisin çalışanları o şebeke suyunu bilerek veya bilmeyerek içmeleri veya temizlik maksadı ile kullanmaları sonucunda meydana gelebilecek veya yemekhanesinde mutfak gereçlerini yıkamak maksadı ile kullanması neticesinde ortaya çıkabilecek hastalık vakalarından ve bunun kamuoyunda meydana getireceği neticelerden idarenin suçlanmasını önlemektir.)
4- Ticari maksatlı su kuyularını kullananlar veya işletenler kendi kuyularından istihsal ettikleri suyu başkalarıyla ortaklaşa kullanamazlar, kullanmaları halinde iki veya daha çok kullanıcı arasında meydana gelebilecek uyuşmazlıklarda idare taraf veya müdahil kabul edilemez, hukuken veya adli durumlarda suçlanamaz. İdarece kanuni muhatap ruhsat müracaatını yapandır.Ticari kuyu suyu kullanan işletmeler tesislerinde yeşil alan sulamaları yaptıklarını beyan etmeleri durumunda toplam yeşil alan miktarı için gerekli sulama suyu kadarı idarece (Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından verilecek miktar kadarı sulama fiyat tarifesi üzerinden ücretlendirilir.) veya kış aylarındaki sarfiyat esas alınarak sulama mevsimindeki fazlalık tespit edilip faturalamaya esas değer bulunur.
5- Yeşil alan sulamasında kullanılmak amacıyla açılan su kuyuları İdareden alınacak izin ve ruhsat kurumunca ruhsatlandırılarak açılırlar Tarımsal sulamanın dışında tutulan bu tip kuyularda çevreye verilen önem ve halkımızın hayat standardının artırılması uygun nitelikteki kuyu sularıyla yeşil alanların sulanmasıyla daha kaliteli içme sularımızın bu alanlarda sarfını önlemek maksadı ön planda tutulmuştur.Bu alanda da daha ziyade büyük yeşil alana sahip siteleri teşvik etmek amacıyla kendi iç sulama şebekelerini oluşturarak ve gerekli tedbirleri alarak ( araba yıkamasında kullanılmasını önlemek, bulaşık yıkamasını önlemek ve şahıslar tarafından içilemez uyarılarını yaparak ve sadece sulama mevsiminde kullanılması şartıyla site yönetimlerince verilecek yazılı noter teminatı ile ücretsiz bedel ödemeden kuyu suyu kullanmaları uygundur.) Yeşil alan sulamaları maksadı ile açılan kuyuların işletilmesi açan yönetimlere aittir, bu kuyulardan istihsal edilen sular hiçbir şekilde temiz su şebekesiyle irtibat yapılamaz, ruhsatlı kuyu diğer komşu yeşil alan sulaması yapacak yerlerle ortaklaşa kullanılabilir, ticari amaçlı çalışan işyerlerinde kullanılamaz kullanıldığı tespit edildiğinde cezai işlem yapılır, tekrarında kuyu kapatılır.
6- İçme suyu kuyuları; Belediye sınırları içinde bulunup şehir içme şebekesine uzak noktada bulunan ve ileriki yıllarda yapımı planlanan şebekeye irtibatı yapılacak olan imara açık bina ve tesisler idarenin olurunu almak şartıyla kendi sularını kuyu açarak temin edebilirler, kuyularında alacakları tedbirleri kendileri alırlar (özel arıtım, klorlama vs gibi) kullanma sonucu ortaya çıkan menfi durumlardan kendileri sorumludurlar. İdarenin o bölgeye şebekesini getirdiğinde isterlerse şebekeye bağlantıları yaptırabilir veya yaptırmaya bilirler. İdarenin teknik yönden uygun göreceği noktaya sayaç bağlanır kuyu suyu aboneliği yapılarak tahakkuk eden bedel tahsil edilir. Kuyu suyu şebekesi, şehir içme suları şebekesine irtibatlandırılamaz. Ruhsatta belirtilen debinin üzerinde su kullanılamaz , bu miktarın aşılması halinde aşılan katı kadar fiyat katı artırılarak tahsil edilir.
7 - Müracaatlar: Belediye sınırları içerisinde kuyu açmak isteyenler, Tapu Bilgileri , Kuyu açılacak noktanın gösterildiği ölçekli kroki, hangi maksatla ve sektörde kullanacağını, ihtiyaç debisini, belirten bilgilerle belediyeye müracaat ederler, idare yapacağı inceleme sonucu müracaata cevap verir. Cevap kuyu açılmasına izin verildiği şeklinde olduğu takdirde müracaat sahibi kuyu açılmasını takip eden ilk ay içerisinde kuyu logu ve suyun yapılmış olan mikrobiyolojik ve kimyasal analiz sonuçlarını belirten bilgileri idareye vermek zorundadır.
Müracaat sahibine verilecek cevaplara Belediye Başkanı veya yetki verdiği Başkan Yardımcısı imza atar.
CEZAİ İŞLEMLER,
1- a. Cezai işlemler: DSİ den ruhsatsız ve Belediyenin muvafakati alınmadan açılan kuyular, şehir içme suları havzalarının civarında veya içerisinde açılacak kuyular kapatılır.
b. Ruhsatında belirtilen ve kullanmasına izin verilen debiden fazla su kullandığı tespit edilenler. Tarifeler bölümünde gösterilen cezalı fiyat üzerinden öderler.
c. Kuyu suyu şebekesi şehir içme suyu şebekesine kesinlikle bağlanamaz, bağlantı tespit edildiğinde kapatılır.
d. Kullanma ve açılma maksadını değiştiren kuyular idareye haber vermekle mükelleftirler, tarifeleri kullanma maksadına göre yeniden ayarlanır.
e. İdarenin uygun göreceği noktaya müşteri tarafından uygun nitelikte sayaç takılması mecburidir. Takılan sayaçta oynama yapmak,devre dışı bırakılması durumunda birinci defasında 1000 .- YTL. ,tekerrüründe ise kuyunun iptali ile cezalandırılır.
ÜCRET TARİFELERİ
a. İçme suyu kuyusu : ............- YTL /m3
b. Ticari su kuyuları: ............- YTL/m3
c. Yeşil alan sulama kuyuları: Bedelsiz
d. Tarımsal sulama kuyuları: ............- YKRŞ./m3
e. Abonelik ücreti : Normal su aboneliğinden alınan bedel uygulanır.Üzerinden ve her sene tespit edilen fiyattan kullandıkları kuyu suyunun ücretini aylık faturalana-rak öderler. Gecikme bedeli de aynı kurala tabidir.
UYGULAMA
1- a) Bu Yönetmelikte gösterilmeyen diğer anlaşmazlık hallerinde, DSİ 167 Sayılı Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak çıkarılan 10875 Resmi Gazetede yayınlanan Yer altı Suları Tüzüğü hükümleri geçerli sayılarak işlem yapılır.
b) Bu Yönetmelik Afyonkarahisar Belediyesi Meclisinde kabulüyle yürürlüğe girer.
c) Yönetmeliğin kabulünden önce açılmış ruhsatlı ve ruhsatsız bütün kuyular bu yönetmelik emirlerince işleme tabi tutulurlar.