AFYONKARAHİSAR BELEDİYESİ
MEZARLIK, CENAZE NAKİL VE DEFİN
YÖNETMELİĞİ
AMAÇ:
MADDE 1-Bu yönetmeliği amacı Afyonkarahsisar Belediyesi sınırları içinde vukuu bulan cenazelerin belgelenmesi,cenaze işlemlerinin uygun yapılması ve mezarlıkların kurallara uygun şekilde kullanılmasının ve korunmasının sağlanmasıdır.
KAPSAM:
MADDE 2-Bu yönetmelik Afyonkarahisar Belediyesi sınırları içinde ölümlerin belgelenmesi cenaze işleri ve mezarlık işlerine ait görevli tüm personeli kapsar.
YASAL DAYANAK:
MADDE 3-Bu yönetmelik yasal dayanağını 5393 Sayılı Belediyeler Kanunundan 1593 Sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu'ndan 11410 Kararname Nolu Mezarlıklar Tüzüğünden ve 21959 Sayılı Mezarlıkların Korunması Hakkındaki Kanundan alır.
GENEL HÜKÜMLER:
MADDE 4-Mezarlıklar Müdürlüğü Hastane,diğer sağlık kuruluşları,Adli Tıp,Savcılık tarafından gömme izin kağıdı ile sevk edilen cenazelerin işlemlerini yapar.
MADDE 5-Cenazelerle ilgili resmi işlemler,cenaze nakli ve cenazenin gömülmesi Belediye Mezarlıklar Müdürlüğü elemanlarınca yapılır.Dini vecibeler Belediye İmamlarınca yapılır.Ancak kimsesiz olan cenazelerin dini vecibeleri de dahil tüm işlemleri belediyece ücretsiz olarak yapılır.Ancak vatandaşın cenaze aracı talebi imkanlar dahilinde karşılanır.
MADDE 6-Afyonkarahisar İlinde cenazeler Kocatepe Mezarlığı'na ve Bayraktepe Mezarlığı'na defin olunur.Bu iki mezarlık dışında başka yere cenaze defni yapılamaz.
MADDE 7-Kocatepe ve Bayraktepe Mezarlığında Bulunan Mezarlar:
1-Aile Mezarları
2-Tek kişilik veya iki kişilik mezarlar
3-Parasız mezarlardır.
Afyonkarahisar İline ait Mezarlar ölmeden önce vatandaşa teslim edilir. Vatandaş ölümden önce sadece kendisi için veya ailesi için mezar yeri satın alabilir ve yaptırabilir. Ölümü halinde kendi kabrine konur. Gerek aile kabirlerine gerekse kimsesizler Mezarlarına beş yıldan sonra bir başka cenazenin defin işlemi yapılabilir.
MADDE 8-Mezarlığı tahrip edecek veya zarar verebilecek her türlü faaliyete karşı mezarın etrafı duvarla çevrilir. Tahrip edecek çocuk, hayvan v.b. içeri girmesi engellenir.
MADDE 9-Mezarlığın korunması, sessizliğin, temizliğin ve düzenin sağlanması için; Mezar taşlarını ve ağaçları tahrip etmek, hayvan otlatmak, satıcılık veya dilencilik yapmak, çöp dökmek, inşaat artığı bırakmak ve halkın huzurunu kaçıracak herhangi bir davranışta bulunmak yasaktır.
MADDE 10-Mezarlığın yapımı, bakımı, temizliği ve defin işlemleri için mezarlığa giren ağaçlar hariç hiçbir vasıta mezarlığa giremez. Ancak sakatlar ve yaşlılar izne tabidir.
MADDE 11-Mezar taşları veya mezarların üzerine siyasi herhangi bir slogan yazmak yasaktır.
MADDE 12-Mezar ustaları tarafından yapılan mezarlardan arta kalan taş, moloz, kum ve toprakların mezarlık dışına atılması ustalara aittir. Atılmadığı takdirde hafriyat Belediyece atılır. Belediyece bu iş için yapılan masraf %50 fazlası ile ilgililerden tahsil edilir.Böyle bir durumda, alınan teminat iade edilmez,Belediyece yapılan masraf ve cezası teminattan tahsil edilir.Yetmeyen miktar ilgiliden alınır.
MADDE 13-Mezar yapımı için inşaat ruhsatı almak zorunludur. Ruhsat almadan mezar yapılamaz.Biçim ve ölçülere aykırı olarak yapılan mezarların yıkımı müdürlüğün teklifi üzerine Belediye Encümeninin kararı ile gerçekleşir.
MADDE 14-İçinde cenaze bulunmayan mezarı dilerse hak sahibi başka birine devredebilir. Devrilerde her yıl Belediye Meclisince kabul edilecek miktarda devir ücreti alınır.
MADDE 15-Afyon Belediyesi mezarlıklarına mesai saatleri içersinde ölü gömülür. Bu müddet dışında bütün muameleler yapılmış olsa dahi ölü gömülemez. Cenaze morgu olan hastaneye sevk edilip, ertesi gün gömme işlemi yapılır. Ancak acil olan durumlarda Belediye Başkanının müsaadesi alınarak mesai haricinde ve gecede ölü gömülebilir.
MADDE 16-Bulaşıcı hastalıklarda ölenlerin durumu defin muamelesi yapılırken Mezarlıklar Müdürlüğü'ne bildirilir. Bu tür cenazeler kireçleme, ilaçlama vb. önlemler alınarak defnedilir. Bu cenazeler hiçbir yolla il dışına nakledilemez.
MADDE 17-Mezarlıklar Müdürlüğü'nün bütün işçi ve memur elemanları cenaze sahiplerinin müspet taleplerine uymaya ve gereğini yerine getirmeye, onlara gerekli bilgiyi vermeye, azami ölçüde gayret sarf ederler. Bahşiş ve hediye adı altında herhangi bir karşılık beklemezler.
MADDE 18-Mezarlıklar Müdürlüğü elemanları kanun ve yönetmeliklerin belirttiği şekilde kılık kıyafetine özen gösterir mezarlık kurallarına uyar.
MADDE 19-Mezarlıklar Müdürlüğü'nde görevli mezar işçileri mezar açıp kapamada mezar tespitlerinde tekfin ve teçhizde güler yüzlü davranır.Cenaze sahibinin acısını paylaşır.
MADDE 20-Ücret tarifesi(Mezar yeri satın alma, devir etme, mezar açma kapama, nakliye) Mezarlıklar Müdürlüğü'nün teklifi ve Belediye Meclisi'nin kabulü ile olur.
MADDE 21-Mezarlık hizmetlerinde diğer birimlerde gerektiğinde göreve katkıda bulunur.
MADDE 22-Resmi tatil günlerinde yeteri kadar personel çalıştırılır.Bu günlere ait izinler ise başka günlerde verilecek izinle veya ücretle karşılanır.
MADDE 23-Mezar açıp kapama ancak görevli işçiler tarafından yapılır.Bunların haricinde kimse mezarı açamaz ve kapatamaz.
MADDE 24- Cenaze nakil araçları cenaze sahiplerinin isteği doğrultusunda cenazeyi alıp mezarlığa naklederler.Nakil vasıtası olarak kullanılan araçlar başka amaçlarla kullanılamazlar.
MADDE 25-İl dışına yapılacak cenaze nakil talepleri araç müsait olduğunda ücreti karşılığında onay alınarak görevlendirilebilir.
MADDE 26- Mezarlıklar Müdürlüğü'ne ait cenaze nakil araçlarının yetersin kaldığı durumlarda kurumların araçları veya özel araçlarla da cenaze nakli yapılabilir.
MADDE 27-Cenaze nakil araçlarının tamiri,bakımı,fenni muayene ve sigortası Belediye Makine İkmal Müdürlüğü'nce yaptırılır.
MADDE 28-Güneş battıktan sonra mezarlıklara görevlilerden başka kimse giremez,ziyaret edemez,ziyaret ancak gündüz yapılır.
MADDE 29-Ziyarete gelenler mezarlıkların maddi ve manevi kurallarına uymak zorundadırlar. Kurallara uymayanlar mezarlıklardan çıkarılır.
YÜRÜRLÜK
MADDE 30-Bu yönetmelik Afyonkarahisar Belediye Meclisinin kabulü ile yürürlüğe girer.
YÜRÜTME:
MADDE 31-Bu yönetmeliği Afyonkarahisar Belediye Başkanı yürütür.